Beküldő: admin | 2008. 10. 04., szo – 16:27

Iskolai Könyvtárak 5. Világnapja
2003. október 27.

1999 óta minden október negyedik hétfője az Iskolai Könyvtárak Világnapja. Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szövetsége (IASL) ezzel kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy az iskolai könyvtáraknak kulcsfontosságú szerepük van abban, hogy a tanulók leküzdhessék azokat az információs akadályokat, melyektől nem tudják kihasználni lehetőségeiket.

Az iskolai könyvtárak képesek fejleszteni az információs készségeket, a könyvtárhasználati tudást és felkészítenek az egész életen át tartó tanulásra. Az alapvető készségek közt szerepel az írás és olvasási készség és az információk megtalálásával és a velük való munkával kapcsolatos készségek. Ezek birtokában viszont a tanulók már képesek hozzájutni a tanulásukhoz, sikereikhez szükséges forrásokhoz, információkhoz.

Ezért ezen a napon legyen kiemelt téma az iskolai könyvtár!

Így 2003-ban a Világnap által hangsúlyozott probléma:
A korlátok ledöntése
(Breaking Down Barriers)

A programokat összefogó IASL felhívást tett közzé, hogy csatlakozzanak az iskolai könyvtárak a világ minden részéről a Világnap megünnepléséhez. A szervezet honlapján (http://www.iasl-slo.org) sokféle ötletet és segítséget kaphatunk az ünnepléshez. Például egy lehetséges sajtóhír vázlatát. Az ünnepségsorozathoz csatlakozók programját fel is teszik honlapjukra, hogy mindenki olvashassa, hogyan emlékeznek meg és hívják fel a figyelmet az iskolai könyvtárakra. Jelenleg Ausztrália és Málta programjai olvashatók itt.

Csatolmány