Beküldő: admin | 2017. 09. 15., p – 11:29

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot. Az utóbbi években azonban megfigyelték a szervezők, hogy mind a postaköltségek előteremtése, mind a postai szállítás bizonytalansága komoly terhet jelent a résztvevők számára. Ezért nemzetközi szervezetünk 2017-ben először digitális könyvjelzőcsere-programot is hirdet. Ez a pályázat a postai úton zajló cserepályázattól függetlenül működik, így minden iskolának, csoportnak – ha mindkét programban részt kíván venni – külön is regisztrálnia kell az IASL honlapján.

Ebben a menüpontban a regisztrációhoz, a bekapcsolódáshoz kívánunk segítséget adni, hogy minél több magyar iskola is részt vehessena programban.

A könyvjelzőcsere-program menete:

  1. A regisztrált csoport minden diákja elektronikus formában könyvjelzőt készít (akár papíron, hagyományos formában, majd ezt beszkennelve, akár eleve digitális formában), majd ezt vagy e-mailben vagy valamilyen dokumentummegosztó alkalmazás segítségével továbbítják a fogadó iskola koordinátorának.
  2. A tinta- és papírfelhasználás gazdaságossága érdekében a szervezők azt javasolják, hogy a könyvjelzők 6,5x21,5 cm-es méretűek legyenek.
  3. A fenti méretből négy éppen elfér egy A4-es oldalon, ez megkönnyíti a szkennelést és a nyomtatást.
  4. A pasztellszínek és a fekete-fehér árnyalatok használata szintén gazdaságosabbá és könnyebbé teszi a nyomtatást. Hogy hasonló minőségű könyvjelzők cseréljenek gazdát, érdemes a regisztráció és a cserepartnerekkel való kapcsolatfelvétel után a koordinátoroknak egyeztetni a formáról.
  5. A könyvjelzők akár a MS Word vagy a Google Drive segítségével is készülhetnek, nincs szükség speciális szoftverek használatára.
  6. A könyvjelzőket célszerű nem e-mailben, csatolmányként elküldeni a partnereknek, hiszen ez megterhelheti a fogadó fél e-mail fiókját; helyette javasoljuk az olyan dokumentummegosztó alkalmazások használatát, mint a Google Drive vagy a Dropbox.


A könyvjelzők elkészítésekor mankót jelenthet az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja idei mottója:

Connecting Cultures and Societies

=

Az iskolai könyvtár kultúrákat kapcsol össze

A könyvjelzőkön fel lehet tüntetni akár a készítő nevét, e-mail címét is, hogy a diákok – ha szeretnék – felvehessék egymással a kapcsolatot. Mindenkit bátorítunk, hogy plusz könyvjelzőket is készítsen, hiszen előfordulhatnak eltérések a párosított csoportok létszámai között.

Jelentkezés

A projektbe való jelentkezéshez egy online táblázatot kell kitölteni a következő adatokkal:

A táblázat oszlopának felirata Magyar fordítás és segítség
B - Line Number Sorszám (a koordinátor tölti ki)
C - Matched with A kapott csoport sorszáma (a koordinátor tölti ki)
D - Your School Name Iskola neve (Érdemes azt a nevet adni, ami a címzés legyen.)
E - Country Ország
F - Your digital bookmark swap coordinator's full name A koordinátor (könyvtárostanár) neve
G - Contact e-mail address E-mail cím
Vesszővel elválasztva több e-mail cím is beírható, ha pl. több könyvtárostanár van vagy az angoltanárt is szeretnénk bekapcsolni.
H - Age of students in grade A csoport tanulóinak életkora
I - Grade name A csoport/osztály neve (Ha teljes osztállyal dolgozunk, akkor az osztály neve, ha vegyes csoporttal, akkor találjunk ki nekik valami kódot. Ennek inkább magunk számára van jelentősége, ha több csoporttal jelentkezünk.)
J - Number of students in this grade Csoportlétszám (A szervezők igyekeznek hasonkló létszámú csoportokat összesorsolni.)
K - Comments Megjegyzés (csak angolul)
Pl.:
- Ők chatelni is szeretnének angolul: "We love to Skype with other schools, language is English."
- Ők tavaly portugálokkal cseréltek: "last year we exchanged bookmarks with Portugal."
- Ők a különböző osztályoknak különböző iskolából származó párt szeretnének: "We are happy to have each classs wap with a different school or schools."
 
Az itt elérhető táblázatban kell jelentkezni: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1s-615UJSij7o5ln4bx1AZomhe7Ga6FYddCZwJc8F06I/edit?ts=598d2a69#gid=0

 

Szervezési információk

Mivel ebben az évben a nemzetközi szervezők készítettek online táblázatot, a KTE nem gyűjt saját űrlapon. Kérjük, hogy a fenti segítséggel mindenki maga jelentkezzen. Ha több csoporttal szeretne részt venni a programban, akkor csoportonként külön sort töltsön ki. A jelentkező csoportjához párosított partnercsoport sorszáma a regisztrált csoport sorszáma mellett fog megjelenni a táblázatban.

Konkrét határidőt nem adtak meg a nemzetközi szervezők, de azt írják, hogy szeptember végére szeretnének mindenkit párt sorsolni. Így érdemes minél hamarabb jelentkezni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szervezők nem tudnak garanciát vállalni a könyvjelzők megérkezésére. Azt tudják vállalni, hogy a jelentkezési adatok alapján segítenek egy partner iskolai könyvtárral felvenni a kapcsolatot.

További információk angol nyelven az IASL honlapján érhetők el: https://iasl-online.wildapricot.org/page-1863353

Magyarországi koordinátor: Kámán Veronika a KTE nemzetközi kapcsolatok felelőse: konyvjelzocsere[kukac]gmail[pont]com (A jelentkezéshez ne ezt a címet, hanem a fent belinkelt űrlapot használják!)

 

Budapest, 2017. szeptember 8.

Könyvtárostanárok Egyesülete elnöksége