Beküldő: admin | 2018. 09. 26., sze – 06:14

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot. Egyesületünk ebben az évben is kíván kis segítséget adni ahhoz, hogy minél több magyar iskola is részt vegyen az egyre kiterjedtebb projektben.

Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt szerte az egész világról. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport részt vett. Az utóbbi években Magyarországról minden évben több ezer diák kapcsolódott be a könyvjelzőcserébe. Előfordult az is, hogy a magyar diákok olyan nagy arányban jelentkeztek a külföldiekhez képest, hogy többen az ország határain belülről kaptak partneriskolát, de reméljük, ez nem szegte senki kedvét.

A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig a kisorsolt iskolának kell (saját postaköltségén) elküldeni még október elején, hogy a megajándékozandó diákok még az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapjában megkaphassák. Fontos: a projekt nem csereakció – sem a KTE, sem az IASL nem tud garanciát vállalni a cserék „sikeréért”.

A könyvjelzők formájával, színével, készítésük technikájával kapcsolatban semmilyen megkötést nem tesznek a szervezők – ezeknek csak a résztvevő diákok képzelete szab határt, de mankót jelenthet az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja idei mottója:

Why I Love My School Library

=

Miért szeretem az iskolai könyvtáramat?

A könyvjelzőkön fel lehet tüntetni akár a készítő nevét, e-mail címét is, hogy a diákok – ha szeretnék – felvehessék egymással a kapcsolatot. Mindenkit bátorítunk, hogy plusz könyvjelzőket is tegyen a csomagba, hiszen előfordulhatnak eltérések a párosított csoportok létszámai között.

Jelentkezési határidő: 2018. október 13.

Jelentkezés

A projektbe való jelentkezéshez egy online táblázatot kell kitölteni a következő adatokkal:
 

A táblázat oszlopának felirata

Magyar fordítás és segítség

A – Date You Register

A regisztráció dátuma (nap/hónap/év formátumban, pl. 22/09/18)

B - Line Number

Sorszám (a koordinátor tölti ki)

C - Partnered with

A kapott csoport sorszáma (a koordinátor tölti ki)

D - Your School Name

Iskola neve (Érdemes azt a nevet adni, ami a címzés legyen.)

E – Full Postal Address of your School/Institution

Az iskola postacíme

F - Country

Ország

G – Project Coordinator for Group

Kapcsolattartó könyvtáros/tanár neve

H – Email Address for Coordinator

Kapcsolattartó könyvtáros/tanár e-mail címe

I – Age of Group Being Registered

A regisztráló csoport tagjainak életkora

J – No. of Participants in Group Being Registered

Csoportlétszám (A szervezők igyekeznek hasonló létszámú csoportokat összesorsolni.)

K - Comments

Megjegyzés (csak angolul)

Pl.:
- Ők chatelni is szeretnének angolul: "We love to Skype with other schools, language is English"
- Ők tavaly portugálokkal cseréltek: "last year we exchanged bookmarks with Portugal"
- Ők a különböző osztályoknak különböző iskolából származó párt szeretnének: "We are happy to have each class swap with a different school or schools."

Figyelem!

Ebben az évben külön regisztrációs táblázatban jelentkezhetnek a 12 éven aluli és a 12 éven felüli csoportok.

Szervezési információk

Mivel ebben az évben is készítettek online táblázatot a nemzetközi szervezők, a KTE nem gyűjt saját űrlapon. Kérjük, hogy a fenti segítséggel mindenki maga jelentkezzen. Ha több csoporttal szeretne részt venni a programban, akkor csoportonként külön sort töltsön ki. A jelentkező csoportjához párosított partnercsoport sorszáma a regisztrált csoport sorszáma mellett fog megjelenni a táblázatban.

Konkrét határidőt nem adtak meg a nemzetközi szervezők, de azt írják, hogy szeptember végére szeretnének mindenkit párt sorsolni. Így érdemes minél hamarabb jelentkezni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szervezők nem tudnak garanciát vállalni a könyvjelzők megérkezésére. Azt tudják vállalni, hogy a jelentkezési adatok alapján segítenek egy partner iskolai könyvtárral felvenni a kapcsolatot.

További információk angol nyelven az IASL honlapján érhetők el: https://www.iasl-online.org/Bookmark-Exchange-2018

Budapest, 2018. szeptember 26.

Könyvtárostanárok Egyesülete elnöksége