Beküldő: admin | 2016. 11. 26., szo – 10:59

A kampányban résztvevők közül 10 iskolai könyvtár pályázott a zsűri két kategóriában osztott díjat.

A kiemelt iskolai könyvtárak kampányképei a nevükre kattintva megtekinthetőek. Az összes kampányoló fotója pedig a 2016-os világhónapi menükben intézményenként és a menetred tematikája szerint is áttekinthető.

Az eredményhirdetésre és a díjátadóra a KTE Jubileumi Őszi Szakmai Napján, 2016. november 23-án került sor.

 

A legsikeresebb kampányok

 
I. helyezett
NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely


I. helyezett
SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája, Szeged

III. helyezett
Hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskola
 

A legjobb kép

 
I. helyezett
Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Szombathely
 
II. helyezett
Rókusi Általános Iskola, Szeged

A zsűri összefoglalója

Az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapjára és egyesületünk fennállásának 30 éves évfordulójára a Könyvtárostanárok Egyesülete kampányt és pályázatot hirdetett iskolai könyvtárak számára. Fejtsük meg együtt az iskolai könyvtárak világát! – 30 képben.

A pályázatunknak az volt a célja, hogy felhívjuk a figyelmet az iskolai könyvtárak nyújtotta lehetőségekre, a jó gyakorlatokra, de a nehézségekre is. Ennek érdekében olyan képek beküldését kértük, amelyek figyelemfelkeltőek, és hűen mutatják be az iskolai könyvtárakat, azok funkcióját, sikereit és problémáit egyaránt. A kampány lényege a folyamatos, 30 napon keresztül, tematizált jelenlét a közösségi médiában. Azt szerettük volna, hogy legyen téma az egész iskolában a könyvtár!

A kampányban részt vehetett bárki, példaként említeném meg, hogy Dömsödy Andrea által vezetett stáb az OPKM, profi módon a kampányolt, de pályázóként csak a magyarországi és határon túli magyar nevelési-oktatási intézmények iskolai könyvtárosait fogadtuk. Sajnos most a határon túli iskolai könyvtárak kimaradtak a versenyből, nem érkezett tőlük pályázat.

A kampányban sokféleképpen lehetett részt venni:

 • a könyvtáros önálló munkájával,
 • a tanulók bevonásával,
 • az iskola dolgozók segítségével

A kampányban való részvétel módja az volt, hogy a képeket fel kellett tölteni valamelyik közösségi média felületre, hogy jól látható legyen mindenki számára. Fontos volt az is, hogy hányan látják, olvassák, lájkolják, kommentelik a felületet.

A KTE  a megadott tematikájú menetrendje szerint a képek feltöltése, 2016. szeptember 26. és november 11. között történt.

A képeket el kellett látni a kampány kulcsszavaival, esetleg magyarázatokkal. Érdemes volt a kampány során folyamatosan dokumentálni a tevékenységeket és azok eredményét.

Emellett kerestük a legnépszerűbb, legjobb fotót is. Így akár egy ütős képpel is lehet kiemelkedő eredményt elérni a pályázatban.

30 év az egyesület életében hosszú idő. Sokszor nagy kihívásokkal is szembenéztek elődeink. Tiszteletükre egy 30 napos kihívásra vártuk az iskolai könyvtárakat. A 30 kép 30 féle szempontból hivatott bemutatni az iskolai könyvtárakat. Mutassuk meg mit tudunk, kik vagyunk, mire valók vagyunk! Segítsünk megfejteni az iskolai könyvtárak világát.

24 iskolai könyvtár kampányolt, de pályázni már csak 10 könyvtár tudott. Volt, aki nem felelt meg a pályázati kiírásoknak, volt, aki lemorzsolódott, menet közben feladta, volt aki szerénykedett. Volt olyan, aki ugyan kampányolt, de pályázni már nem akart. (Pl.: Szentgyörgyi Albert Ált. Isk. és Gimn., vagy a Budai Nagy Antal Gimnázium)

A 10 konkrét pályázó közül válogatta ki a 3 fős zsűri a legjobbakat. De a közönség is szavazhatott, hiszen a tetszésnyilvánítások száma is sokat jelentett az értékelésben.

A kampányverseny

A zsűri elemezte,

 • hogy a kampány hogyan szolgálja az iskolai könyvtár ügyét, 
 • a kreativitást mindenképpen figyeltük, 
 • néztük a bevont tanulók, iskolai dolgozók számát, 
 • a feltöltött képek számát, 
 • a továbbosztásra használt felületek számát,
 • a figyelemfelhívás mikéntje fontos volt számunkra,
 • számított az iskolai honlapon való megjelenés,
 • a nyomtatott/elektronikus sajtóba való bekerülés,
 • értékeltük a lájkok, kommentek, követők számát,
 • fontos volt a magyarázat, a kulcssszavak használata.

Ennek alapján a zsűri hosszas töprengés és több száz poszt és kép áttanulmányozása után úgy döntött, hogy két első díjat oszt ki, mert azonos pontszámok jöttek ki, mind a két pályázatra. 

Én, amikor kampány első napján megláttam - számomra - az első bejegyzést, örömömben hangosan felkiáltottam: ez az, nagyon jó, remek ötlet, rögtön lájkoltam is. Nagyon találó, tanárnak kedves idézettel fűszerezték a feltett képet.  Nem csoda, hogy a pályázó kolléga is ezt a posztot kedveli legjobban, mert úgy érzi, ez a kép fejezi ki leginkább azt, amit ő és csapata gondolnak az iskolai könyvtárral kapcsolatban: szélesre tárjuk a könyvtár ajtaját, ami szimbolikus: a tudás, a tájékozottság, a műveltség és az érzések ajtaja is. Mi, könyvtárostanárok várjuk az érkezőket - jöjjenek akár személyesen, akár az online térben -, hogy segítsünk a tudásunkkal és egész személyiségünkkel.

Iskolai könyvtárak 30 képben című kampányverseny egyik győztese a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Könyvtára,

Cs. Bogyó Katalin könyvtárostanár és kollégáinak pályázata első helyezést ért el. A Könyvtárostanárok Egyesülete 10.000 Ft értékű könyvjutalomban részesíti a könyvtárat.

Másik iskolában is élvezték a tanulók és tanárok egyaránt pályáztatást, mert így nyilatkoztak: "Többen látogatták a könyvtárat, jó hangulatú "időtöltés" volt a képek készítése. Remek buli volt."

A belépő "új" osztály diákjai vettek részt a pályázaton, népszerűsítették a könyvtárat. Teljesen önállóan dolgoztak, az elgondolásban, az utómunkában és a képek készítésében nem kértek felnőtt segítséget.

A másik első helyezett lett: NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata Szombathelyről - Horváthné Szandi Ágnes könyvtárostanár vezényletével. Ők is 10.000 Ft könyvjutalomban részesülnek.

A kampány ráirányította a figyelmet az iskolai könyvtárakra. A vezetőik is figyelték (legfelsőbb szintekig), olvasók, leendő könyvtárhasználók, a szülők, nagyszülők, ismerősök, ismeretlen emberek. A gyerekek és a kollégák sokkal több érdeklődést tanúsítottak a könyvtár iránt: ötleteztek a képekkel kapcsolatban, lájkokkal, kattintásokkal, megosztásokkal támogatták a Hajdúböszörményi Bethlen Gábor Iskola könyvtárát. A következő díjat Kovács Anikó Csilla könyvtárostanár nyerte. Könyvtárának jutalma 8000 Ft-nyi könyvjutalom.

Képverseny

A képverseny kategóriában is két iskolai könyvtár nyert, mert kimagasló teljesítményt nyújtottak fotópályázatukkal.

Következő versenyzőnk nagyon szeret fotózni, Photoshoppolni, szereti a különböző webes alkalmazásokat használni, így megmutatta nekünk, hogy mire is képes, bemutatta milyen remek munka folyik könyvtárában. A könyvtárba járó gyerekeket bevonta a kampányba, ezáltal bensőségesebb kapcsolatot alakított ki diákjaival. Örült lelkes hozzáállásuknak és közreműködéseiknek. Rengeteg szülő nyert betekintést a könyvtárban folyó, oktatást-nevelést segítő háttérmunkába, de láthatták azt is, hogy gyermekeik a könyvtárunkban jó helyen tölthetik el a szabad idejüket. Ezáltal mi is betekintést nyerhettünk, hogy milyen pozitív munka folyik a szombathelyi Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium könyvtárába, ahol Iványiné Nagy Kinga a könyvtárostanár. Ők a képverseny kategóriában nyertek első helyezést. Könyvtárának jutalma 7000 Ft-nyi könyvjutalom.

A második helyezettünk is szeret fotózni, hiszen minden könyvtári rendezvényen, eseményen készített fényképeket. Most viszont céltudatosan a mindennapi életükről és az őket körülvevő környezetről fotózott. A gyerekek is jobban odafigyeltek arra, hogy mi történik a könyvtárban. Néhányan bekapcsolódtak és ők is készítettek fotókat. Több kolléga érdeklődését is felkeltette a kampány, mert látták a Facebookon a képeket. Most a szülők is betekintést nyerhettek, hogyan és hol töltik gyerekeik a szabadidejüket. Sikerült közelebb vinni hozzájuk mindazt, amit az iskolai könyvtár jelent. Hiszen ez volt a pályázat elsődleges célja, hogy olyanok is belelássanak iskolai könyvtárunk életébe, az iskola hétköznapjaiba, akik eddig esetleg nem ismerték. Több szempontból látjuk a pályázat hasznát. Az egyik szempont lehet, hogy a képverseny másik győztese a Rókusi Általános Iskola Szegedről, ahol Németh Szilva a könyvtárostanár. Könyvtárának jutalma 5000 Ft-nyi könyvjutalom.

Petri Ágnes zsűritag

A könyvjutalmak vásárlási keretének értékét a Pagony könyvesbolt kedvezménye növelte. Így a nyertes deziderátalistája alapján ott vásároltunk számunkra kortárs gyermekirodalmi könyveket az NKA támogatási összegéből. Mindezeket a Móra Kiadó célzott könyvcsomagja és az OPKM jóvoltából Könyv és Nevelés lapszámok egészítették ki.

Köszönjük támogatóinknak, hogy ezeket a kreatív és aktív iskolai könyvtárakat tartalmas és nekik hasznos ajándékokkal jutalmazhattuk!

A zsűri által összeállított képes beszámoló: http://www.ktep.hu/sites/default/files/30kepkampany_.pdf

Zsűri

Dömsödy Andrea iskolai könyvtári referens, OFI Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, Budapest
Petri Ágnes nyug. könyvtárostanár, Budapest
Kámán Veronika iskolai könyvtáros, Ó
budai Árpád Gimnázium

Beszámolók

Kérjük, írják meg sajtómegjelenésüket!

Támogatók


Nemzeti Kulturális Alap


Móra Kiadó


 Pagony könyvesbolt